fbpx

Η ιστορία του Τζούντο στην Ελλάδα

Η ιστορία του Τζούντο στην Ελλάδα

Το τζούντο στη χώρα μας εμφανίστηκε λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει χαρίσει στην Ελλάδα μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτυχίες.

1947 – 1950

Το τζούντο το «καλλιέργησε» στην Ελλάδα ο Άγγλος εκπαιδευτικός Σίντνεϊ Βάος, ενώ μετά τον θάνατο του του 1950, την δουλειά την ανέλαβε ο Δημήτριος Δαμιανού του Πανελληνίου ΓΣ. Εκείνος θεωρείται και ο «πατέρας»» του Τζουτζούτσου και του Τζούντο στην Ελλάδα.

1958

Το 1958 επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Ιάπωνας δάσκαλος Κιγιόσι Κομπαγιάσι, ο οποίος κατόπιν εξετάσεων επέμεινε στον Δημήτριο Δαμιανού και Χρηστο Φιλιππίδη το 1ο Νταν, που ισοδυναμούσε και με τις πρώτες μαύρες ζώνες στη χώρα.

1971

Το 1971 δημιουργήθηκε ένας ακόμη πολύ ισχυρός σύλλογος υπό την αιγίδα της ΧΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Ο Ιωάννης Βερώνης προερχόμενος από την Ιαπωνία με 3 Νταν, ίδρυσε τη σχολή του, την Μπούντοκαν.

1976

Το 1976 χάρη στις προσπάθεις του Χρήστου Παπαηλιόπουλου και τη σημαντική συνεισφορά του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Παπαναστασίου, ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, η πρώτη τεχνική επιτροπή τζούντο στην Ελλάδα.

1977

Το 1977 διεξήχθησαν οι πρώτοι προκριματικοί αγώνες τζούντο, με σκοπό τη δημιουργία εθνικής ομάδας, η οποία θα αντιπροσώπευε την Ελλάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες του Βουκουρεστίου. Την ίδια χρονιά, ο Δημήτριος Βασιλείου (Βασιλέσκου), μετέβη από την Ρουμανία, ώστε να διδάξει τους κανόνες διαιτησίας, βάζοντας τα θεμέλια του αγωνιστικού τζούντο.

1979

Η χώρα μας μπήκε καθαρά στον αγωνιστικό χάρτη του Τζούντο, καθώς διοργάνωσε τους Βαλκανικούς Αγώνες.

1985

Το Τζούντο απέκτησε τη δική του αυτόνομη ομοσπονδία, την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Τζούντο (ΕΟΦΤ), η οποία μετονομάστηκε στην συνέχεια σε Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Γρηγόρης Βακατάσης.

1986

Η πρώτη επιτυχία του ελληνικού τζούντο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήτνα η 5η θέση του Τάκη Βακατάση, στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του U21 στην Αυστρία, στην κατηγορία των -78kg.

1996

Το 1996 στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, ήρθε η μεγαλύτερη – μέχρι τότε – διάκριση σε Ολυμπιάδα. Ο Χαράλαμπος Παπαϊωάννου κατέλαβε την 7η θέση.

2001 – 2004

Στη Βουδαπέστη το 2001 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ο Διονύσης Ηλιάδης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των -100 κιλών, ενώ το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Ηλιάδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, φέρνοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά