ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ιάιντο 居合道‎ η τέχνη τραβήγματος του σπαθιού

Ιάιντο 居合道‎ η τέχνη τραβήγματος του σπαθιού

Η παράδοση του Iai

Από την μυθολογική εποχή, το lai εξελίχθηκε ως η μεγάλη τέχνη του σπαθιού της Ιαπωνίας. Παρουσιάστηκε παράλληλα με την εξέλιξη της κατασκευής του Ιαπωνικού σπαθιού και βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ιστορικών πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας.

Η παράδοση του lai, μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και έλαβε ευρύτερη ανάπτυξη μέσω της δημιουργικής συμμετοχής του Hayashizaki Jinsuke Shigenobu, πριν από περίπου 400 χρόνια. Γεννημένος στην αρχαία επαρχία του Oshu, ο Shigenobu προσεύχονταν στο παρεκκλήσι Myojin Hayashizaki στην περιοχή Tateoka-Cho, στον νομό Yamagata (από εκεί πήρε και το όνομα Hayashizaki). Ο μύθος αναφέρει ότι μετά από θεία αποκάλυψη, αφυπνίστηκε στην αλήθεια της πραγματικής φύσης του lai. Συστηματοποίησε το Iai ως ένα ανεξάρτητο bujutsu (πολεμική τέχνη) και το ονόμασε Hayashizaki Ryu, ή Shigenobu Ryu. Μετά τον θάνατό του θεωρείται ως ο ιδρυτής – η δημιουργική ιδιοφυΐα του lai. Από την περίοδο αυτή και μετά, η τέχνη έχει ανθίσει μέσα σε μια πληθώρα παραδοσιακών σχολών, εκ των οποίων περίπου είκοσι πέντε διασώζονται μέχρι σήμερα.

Η εφαρμογή του Iai

Οι μαθητές στο Kendo, αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε όρθια θέση, με σκοπό την νίκη ενός εκ των δύο, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό (bogu) και κρατώντας ένα σπαθί από μπαμπού (shinai). Το Iaido είναι η τέχνη του κοψίματος, καρφώματος και άμυνας με τη χρήση πραγματικού Ιαπωνικού σπαθιού (Katana), μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών, εναντίον ενός ή πολλών φανταστικών αντιπάλων.

Όντας καθισμένος, όρθιος ή περπατώντας, ο Iaidoka πρέπει να προβλέψει οποιαδήποτε επίθεση και από οποιαδήποτε πλευρά, να αμυνθεί και να ανταποδώσει. Στο Ιai ασχολούμαστε με την επίθεση και την άμυνα από την σκοπιά του ma-ai (της απόστασης), του hasuji (της θέσης του σπαθιού) και του te-no-uchi (της θέσης των χεριών στην tsuka – την λαβή του σπαθιού). Παράλληλα, ασχολούμαστε με την πνευματική κατάσταση – τους τρόπους διείσδυσης στην επίθεση του αντιπάλου – και εναρμονίζοντας την κίνηση του σπαθιού με την κίνηση του σώματος, σκοπεύουμε στο να πετύχουμε την νίκη έναντι του αντιπάλου μέσα από την ανάδειξη των ψυχικών του αδυναμιών. Αυτό είναι η πραγματική αυτοάμυνα.

Το αληθινό πνεύμα του lai

Σημαντικότερη, ακόμα και από την άσκηση στην τεχνική, είναι η άσκηση του πνεύματος. Η εξάσκηση στο Ιai δεν στοχεύει μόνο στη νίκη έναντι ενός αντιπάλου, αλλά κυρίως στο να νικήσουμε τις αδυναμίες που κρύβονται μέσα μας. Η νίκη στο lai είναι η απόκτηση μη-εκδικητικής καρδιάς και η αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης ή ο τερματισμός οποιασδήποτε διένεξης χωρίς τη χρήση του σπαθιού. Έτσι, ερμηνεύεται η έννοια του lai, όπως αναφέρονταν από τους παλαιότερους που το ονόμαζαν saya-no-uchi, δηλαδή νίκη χωρίς ξιφούλκηση.

Με άλλα λόγια, το lai είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης που οδηγεί στην ανθρώπινη τελειότητα, χωρίς φονική πρόθεση, αλλά μέσα σε ειρηνικό πνεύμα. Η σύγχρονη σημασία του lai είναι ειρήνη και ηρεμία στην ανθρώπινη ζωή. Κατά την ευρύτερή του έννοια, το lai είναι ο «Δρόμος της Αρμονικής Ύπαρξης»: η αναζήτηση της εναρμόνισης με το σύμπαν, μέσω αδιάκοπης εξάσκησης.

Η σύνδεση με το Kendo

Ο Nakayama Hakudo, μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή του Iaido για την εποχή μας, θεωρούσε το Κendo και το Ιaido ως αναπόσπαστα, συγκρίνοντάς τα με τις φτερούγες ενός πουλιού. Ήταν πεπεισμένος ότι θα ήταν αδύνατον να διαπρέψει κάποιος στην τέχνη του σπαθιού, αν έλειπε ένα από τα δύο.

Σχολές

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ryu-ha (σχολές). Μεταξύ των πιο διαδεδομένων είναι οι: Muso Shinden Ryu, Muso Jikiden Eishin Ryu, Tamiya Ryu, Hoki Ryu, Shinkage ryu κ.λπ. Μια ζωή μελέτης, δεν θα έφτανε για να διαπρέψει κάποιος σε όλα αυτά τα στυλ.

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι επωφελές για τους μαθητές της τέχνης του σπαθιού να μάθουν τα βασικά στοιχεία της κάθε σχολής, στις προκαθορισμένες τους φόρμες και έτσι να κατανοήσουν τις βασικές τεχνικές στην τέχνη της ξιφούλκησης. Το 1968 και το 1977, δύο ειδικές επιτροπές που απαρτίστηκαν από έντεκα κορυφαίους δασκάλους οι οποίοι σχετίζονταν με την Zen Nihon Kendo Renmei (Παν – Ιαπωνική Ομοσπονδία Kendo), συνδύασαν τις βασικές τεχνικές των διαφόρων Ryu-ha σε επτά και αργότερα σε δέκα φόρμες. (πρόσφατα προστέθηκαν άλλες δύο φόρμες, αθροίζοντας συνολικά τις επίσημες φόρμες της ZNKR σε 12).

Κατάλληλες για τους νέους μαθητές, αυτές οι 12 φόρμες (kata) περιέχουν το ενενήντα τοις εκατό των βασικών στοιχείων του lai. Ωστόσο το πλήρες εσωτερικό νόημα γίνεται φανερό μόνο μέσω εντατικής εκπαίδευσης στις παραδοσιακές Ryu-ha, εκεί όπου καλλιεργείται το αληθινό πνεύμα της τέχνης του Iai

πηγή: ΕΟΚΙΝ

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά

Video Δυναμικά

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε ενημερώσεις στα εισερχόμενά σας. Δεν θα σας στείλουμε spam και σεβόμαστε το απόρρητό σας.