ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κέντο 剣道 η τέχνη της Iαπωνικής ξιφασκίας      

Κέντο 剣道 η τέχνη της Iαπωνικής ξιφασκίας      

Ιστορικά Στοιχεία

Το Κέντο, όπως ασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου 200 χρόνια πριν, όταν το “shinai” (σπαθί από μπαμπού) επινοήθηκε για να επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη εξάσκηση της αρχαίας αυτής στρατιωτική τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν όλη η Ιαπωνία βρίσκονταν σε περίοδο διαδοχικών εμφυλίων πολέμων, οι τεχνικές του σπαθιού ως αντικείμενο σπουδής, αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν να χειρίζονται το σπαθί σαν να ήταν προέκταση των χεριών τους. Ξύλινα σπαθιά χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για την μελέτη και την εξάσκηση. Τελικά, για τον χειρισμό του σπαθιού επελέγησαν ορισμένες βασικές φόρμες, που εξελίχθηκαν στις  θεμελιώδεις φόρμες του Κέντο και ονομάζονται «κάτα».

Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπήρξαν πολλοί έμπειροι πολεμιστές που υποστήριζαν την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα στον έναν ή στον άλλο δρόμο/τρόπο, δημιουργώντας ανεξάρτητες σχολές, οι οποίες στο βάθος της ιστορίας αριθμούσαν μέχρι και τις 600.

Τις ημέρες των πολέμων, το άμεσο αντικείμενο ήταν φυσικά να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους. Έτσι οι πολεμιστές «Μπούσι» ήταν εκπαιδευμένοι να προκαλούν ακαριαίο θάνατο. Αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε εθιμοτυπία για την τέχνη του σπαθιού.

Στο Κέντο, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη γνώση των φορμών «κάτα». Ωστόσο, απλώς ο συνδυασμός φορμών δεν επαρκεί για την κάλυψη τεχνικών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα όσα μπορεί να συμβούν σε μια μάχη. Η ελεύθερη εξάσκηση στη συνέχεια δημιούργησε την ανάγκη για την εξέλιξη του «σινάι» σπαθί από μπαμπού και του προστατευτικού εξοπλισμού «μπογκού».

Σήμερα οι ασκούμενοι στο Κέντο χρησιμοποιούν σπαθιά από μπαμπού «σινάι» και εκπαιδεύονται στις φόρμες «κάτα» χρησιμοποιώντας πραγματικά ή ξύλινα σπαθιά.

Αγώνες Κέντο

Στο Κέντο εκπαιδεύεστε να βλέπετε τα πράγματα με τα μάτια σας, να αντιδράτε αστραπιαία στα γεγονότα και να λαμβάνετε στη στιγμή αποφάσεις με το μυαλό σας. Σε έναν αγώνα Κέντο παρακολουθείτε τον αντίπαλό σας με τα μάτια σας, αντιδράτε γρήγορα στις κινήσεις του και αρπάζετε τις ευκαιρίες για επίθεση, όπως φαίνονται μέσα από τα «μάτια του μυαλού». Τα «μάτια του μυαλού» ανοίγουν, μόνο μέσα από την επί μακρόν σοβαρή εξάσκηση, όπως και στην περίπτωση της άσκησης στο Zen.

Σημαντικός αντικειμενικός στόχος στην εξάσκηση του Κέντο είναι η αφύπνιση, να διατηρούμαστε πάντα σε ετοιμότητα τόσο σε έναν αγώνα όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Πρωταθλήματα

Παγκόσμια Πρωταθλήματα οργανώνονται κάθε 3 χρόνια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κάθε χρονιά που δεν υπάρχει Παγκόσμιο.

Τελευταία άρθρα Δυναμικά

Video Δυναμικά

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάβετε ενημερώσεις στα εισερχόμενά σας. Δεν θα σας στείλουμε spam και σεβόμαστε το απόρρητό σας.