fbpx

Χρήση πλήρης πανοπλίας πλακών και μακριού σπαθιού…ισχύει;

Χρήση πλήρης πανοπλίας πλακών και μακριού σπαθιού…ισχύει;

Συμπεράσματα για την χρήση της πλήρης πανοπλίας πλακών (Αγγλικά: Full plate) και μακρύ σπαθί (Αγγλικά: Long Sword). Ακόμα και με την χρήση της πλήρης πανοπλίας πλακών γοτθικού τύπου του 15ου μΧ, ένας ξιφομάχος μπορεί να κάνει κινήσεις και βηματισμούς που για καιρό νομίζαμε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν.

Δοκιμάζοντας τεχνικές και βηματισμούς είδαμε ότι όλα τα “μυστικά χτυπήματα” μπορούν να εκτελεστούν φορώντας αυτού του είδους την πανοπλία και χρησιμοποιώντας μακρύ σπαθί. Αυτά τα χτύπημα αναφέρονται στα εγχειρίδια μόνο σε μάχη με χωρίς χρήση πανοπλιών.

Ωστόσο μπορούν να εκτελεστούν αν ο ξιφομάχος, με υπομονή και επιμονή, εκπαιδευτεί σε αυτά. Φυσικά γίνονται μόνο σε αντιπάλους οι οποίοι φέρουν ελαφριά πανοπλία αλλά και αν φέρουν βαριά θωράκιση ωστόσο αυτά γίνονται στην περίπτωση όπου ο αντίπαλος δεν φορούσε κράνος ή γάντια.

Ένα άλλο θέμα που παρατηρήθηκε είναι ότι με κράνος τύπου salle και με το προστατευτικό λαιμού η όραση αλλά και η αναπνοή περιορίζεται. Ο μαχητής έχει πλήρη προστασία μεν, αλλά ο ξιφομάχος έχει μειονεκτήματα στην όραση. Για αυτό τον λόγο παρατηρούνται στις εικόνες των μεσαιωνικών χρονικών οι ιππότες να έχουν την προσωπίδα του κράνους τους πάνω και το προστατευτικό του λαιμού κάτω , όταν πολεμούσαν. Το ερώτημα τότε είναι, ποια ήταν η χρήση τους; Προφανώς στην επέλαση με άλογα που θα τους προστάτευαν από εκηβόλα όπλα (βέλη, πέτρες κτλ ) ή σε κονταρομαχίες. Εκεί μάλιστα παρατηρείται, τόσο το προσωπείο όσο και το προστατευτικό λαιμού, να είναι σε θέση που έδινε πλήρη προστασία στον ιππότη.

Αλλά θέματα που ερευνήσαμε είναι σε περίπτωση λακτίσματος πόσο ψηλά μπορεί να πάει το πόδι. Το πόδι μπορεί να φτάσει περίπου στο ύψος του γόνατου. Φυσικά πάντα μιλάμε για συγκεκριμένο τύπο πανοπλίας, δηλαδή Γοτθικού τύπου του 15ου μΧ αιώνα. Σε άλλους τύπους μεταγενέστερους υπήρχε μεγαλύτερη ευκινησία. Πάλι για το ύψος του λακτίσματος τα εγχειρίδια της ιστορίας αυτής της χρονικής περιόδου συνηγορούν υπέρ αυτού. Μελετήθηκαν επίσης και θέματα όπως πλεονέκτημα και μειονεκτήματα βαριάς πανοπλίας αλλά θα αναφερθούμε σε αυτά εν καιρώ.

Κείμενο του Γεώργιου Ε. Γεωργά προπονητή Ξιφασκίας, εκπαιδευτή ενόπλου Πάμμαχου και Οπλομαχίας

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά