fbpx

Χριστιάνα Αλμπάνη: «Στους αγώνες πολλές φορές παίζω και με το συναίσθημα»

Χριστιάνα Αλμπάνη: «Στους αγώνες πολλές φορές παίζω και με το συναίσθημα»

Η 15χρονη αθλήτρια του Ζίου Ζίτσου μιλάει στο apexsports.gr μετά την τεράστια επιτυχία της με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αμπου Ντάμπι, για τους στόχους της, τα πιστεύω της και την λατρεία της για το άθλημα…

«Να μη σταματάς να προσπαθείς…». Με αυτό το μότο πορεύεται η Χριστιάνα Αλμπάνη και χάρις στη σκληρή κι επίπονη προσπάθεια της, αναδείχθηκε 3η παγκόσμια πρωταθλήτρια πριν λίγες μέρες στο Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη κατηγορία U16 -63 Ζίου Ζίτσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση της γενικής κατάταξης στον πίνακα των μεταλλίων, ανάμεσα σε 61 κράτη που πήραν μέρος στη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη αγωνιστική δυναμική του ελληνικού Ζίου Ζίτσου.

Όμως η 15χρονη Χριστιάνα δεν πετάει στα σύννεφα. Και παραμένει ήρεμη και προσγειωμένη παρά το νεαρό της ηλικίας της. Εχει στόχους και όνειρα για το μέλλον και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να βρεθεί κάποτε μακριά από το… τατάμι.

«Ξεκίνησα πολύ μικρή να ασχολούμαι με τον άθλημα» λέει η πρωταθλήτρια του Γυμναστικού Συλλόγου Μαχητικών Τεχνών Πειραιά (Σ.Μ.Τ. Πειραιά / «Cross Gym”) και προσθέτει: «Σιγά σιγά ξεκίνησα να παίρνω μέρος στους αγώνες και κόλλησα»

-Συνήθως τα κορίτσια μικρής ηλικία δεν επιλέγουν τέτοιο άθλημα…

Κι εγώ ταυτόχρονα έκανα και χορό. Ύστερα από μερικούς μήνες επέλεξα να συνεχίσω μόνο Ζίου Ζίτσου. Είχα καταλήξει πως αυτό μου άρεσε. Το Ζίου Ζίτσου έχει ένταση και μου ταιριάζει περισσότερο.-Δείχνεις πολύ ήρεμη όμως, δεν σου φαίνεται ότι κάνεις κάτι τόσο συναρπαστικό…Είμαι ήρεμη γενικά. Όμως στον αγώνα είναι εντελώς διαφορετικά…

-Οι γονείς τι σου είπαν όταν τους είπες ότι θέλεις να κάνεις Ζίου Ζίτσου;

Αποδέχθηκαν την επιλογή μου, με στήριξαν, λέγοντας μου… μαζί σου, αν αυτό θέλεις, συνέχισε. Αλλωστε το ίδιο άθλημα κάνει και ο δίδυμος αδελφός μου o Θοδωρής.

-Από την Ομοσπονδία ή την πολιτεία υπάρχει βοήθεια στους συλλόγους, στους αθλητές;

Η Ομοσπονδία και ο Σύλλογος κάνουν ό,τι μπορούν να μας βοηθήσουν αγωνιστικά και προπονητικά. Όμως τα έξοδα για τους αγώνες είναι πολλά και η επιχορήγηση της Πολιτείας πολύ μικρή, δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες συλλόγων και αθλητών.

«Οι οικογένειες πληρώνουμε τα έξοδα»

Στη κουβέντα μας παρεμβαίνει η μητέρα της Χριστιάνας η κ. Καλλιόπη Κρίνου και μας διευκρινίζει: «Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο εμείς, όλοι οι γονείς, κάθε λίγο να φτιάχνουμε νέο οικονομικό προϋπολογισμό στην οικογένεια για τον επόμενο αγώνα. Είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Προσπαθούμε μόνοι μας, να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Τα έξοδα τα καλύπτουμε εμείς οι ίδιοι, δεν γίνεται αλλιώς. Βλέπετε δεν υπάρχουν ακόμη χορηγοί τόσοι στο άθλημα, για να μπορούν να συνδράμουν οικονομικά, είτε ομαδικά είτε ατομικά για κάποιον αθλητή. Και για να καταλάβετε το μέγεθος, αν πας σε μεγάλη διοργάνωση στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπολογίσεις τα έξοδα για τις ανάλογες ημέρες παραμονής. Αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, φαγητό κλπ, οπότε καταλαβαίνετε…

-Χριστιάνα, πόσους αγώνες κάνει στη σεζόν ένας αθλητής σαν εσένα;

Εξαρτάται…, υπάρχουν πάνω από τρεις μεγάλες διοργανώσεις κάθε χρόνο συν τα διάφορα τουρνουά εντός κι εκτός Ελλάδας.

-Πόσο διαρκεί ο αγώνας, πόσους δίνεις τη μέρα;

Ο αγώνας ανάλογα τη διοργάνωση, newaza(νεβάζα) ή Brazilian jiou-jitsou, διαρκεί 3 ή 5 λεπτά αντίστοιχα, και μπορεί να δώσεις 1, 3 ή και περισσότερους αγώνες ανάλογα με τα άτομα στην κατηγορία.

-Αγχώνεσαι πολύ πριν τον αγώνα;

Όταν πρωτομπήκα στους αγώνες αγχωνόμουν αρκετά. Τώρα όχι τόσο. Με τη συμμετοχή μου σε διοργανώσεις και τη βοήθεια των προπονητών μου, κατάφερα να το αποβάλλω. Την παραμονή των αγώνων μου για το παγκόσμιο, ένιωθα καλά, κοιμήθηκα καλά. Παλαιότερα ένιωθα ένα σφίξιμο στο στομάχι, πλέον δεν το νιώθω!

Την αποτυχία πως την διαχειρίζεσαι; Σε ρίχνει πολύ, σε πεισμώνει;

Όταν πρωτοξεκίνησα να αγωνίζομαι με επηρέαζε πάρα πολύ. Όμως με τους συνεχείς αγώνες και τη στήριξη των προπονητών, το ξεπέρασα. Φανταστείτε ότι στο Αμπου Ντάμπι έχασα τον πρώτο αγώνα αλλά δεν με επηρέασε ψυχολογικά . Ένιωθα πολύ καλά και αποφάσισα ότι στα επόμενα παιχνίδια θα έπαιζα καλύτερα.

-Όταν κατάκτησες το χάλκινο μετάλλιο τι είπες μέσα σου;

Αρχικά δεν συνειδητοποίησα πως είχα παίξει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ούτε τί είχα κάνει. 3η θέση στον κόσμο. Στη συνέχεια το χάρηκα, μου άρεσε ως εμπειρία πολύ. Μετά το τέλος της διοργάνωσης είδα τους αγώνες μου σε βίντεο αρκετές φορές. Σκέφτηκα πως θα μπορούσα ίσως να είχα παίξει και καλύτερα αλλά το να γκρινιάζω δεν θα άλλαζε τίποτε απ’ ό,τι έγινε. Απλά στο μέλλον θα προσπαθήσω περισσότερο!

-Τι λες; 3η τον κόσμο αναδείχθηκες…

Εννοείται ότι το χάρηκα όπως σας είπα, αλλά θέλω κιόλας να μου αρέσει ο τρόπος που παίζω. Κι εγώ παίζω ορισμένες φορές με το συναίσθημα όσο περίεργο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Εκείνη τη στιγμή είναι σαν να μην εστιάζω σε τίποτα και εκτός του ότι είμαι σφιγμένη, δεν ακούω και τους προπονητές όταν παίζω έτσι. Όμως, παίζω καλύτερα όταν σκέφτομαι το παιχνίδι μου και το προσαρμόζω στις οδηγίες των προπονητών.

-Δεν είναι αγχωτικό να παρακολουθείς διαρκώς τα κιλά σου για να είσαι στα κιλά της κατηγορίας σου;

Αλλοτε τα χάνεις εύκολα κι άλλοτε πιο δύσκολα. Είναι ένα άγχος κι αυτό. Όμως είναι τρόπος ζωής, μαθαίνεις έτσι. Έτσι κι αλλιώς αν δεις πως δεν μπορείς να υποστηρίξεις τα κιλά σε μια συγκεκριμένη κατηγορία και δεν θες να ζοριστείς διατροφικά, πολύ απλά ανεβαίνεις κατηγορία. Αν όμως θες να μείνεις στα κιλά που είσαι, πρέπει και να ξέρεις πως δεν θα είναι πάντα εύκολο.

-Είναι ένα άθλημα επίπονο…

Εχεις πολλούς τραυματισμούς, πόνους αλλά συνηθίζεις, μαθαίνεις να αντέχεις. Όλοι οι αθλητές κάποια στιγμή έχουν βρεθεί σε θέση να αγωνιστούν με κάποιο τραυματισμό αλλά είναι σημαντικό να ξεκουράζεις όσο μπορείς το σώμα σου για να ελαττώσεις τους τραυματισμούς.

-Οι γονείς σου έρχονται στους αγώνες;

Ναι, μου αρέσει που είναι εκεί αλλά από την άλλη πολλές φορές με αγχώνει η παρουσία τους. Παλιότερα έρχονταν και μαζί μου. Τελευταία δεν τους έπαιρνα μαζί μου γιατί δεν ήθελα, οπότε ή έρχονταν μόνοι τους να παρακολουθήσουν και ύστερα έφευγαν ή παρακολουθούσαν από το σπίτι.

-Με το σχολείο πως συνδυάζεις προπόνηση και διάβασμα;

Είναι αρκετά κοπιαστικό και θα έλεγα πως περισσότερο κουράζομαι με το σχολείο. Πολλές φορές δεν μπορώ να κάτσω να διαβάσω λόγω της κούρασης αλλά προσπαθώ. Με βοηθάει να διαβάζω καλύτερα το βράδυ γιατί επικρατεί απόλυτη ηρεμία και ησυχία και μπορώ να συγκεντρώνομαι καλύτερα στα μαθήματα.

-Τις ελεύθερες ώρες, αν υπάρχουν, πως τις περνάς;

Κυρίως ξαπλώνω, κοιμάμαι, ξεκουράζομαι και ακούω πολύ μουσική. Μπορεί να βγω και καμιά βόλτα.-Οι στόχοι σου για το μέλλον;Να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, να βελτιώνομαι συνεχώς και να νιώθω καλά. Θέλω να συνεχίσω αυτό που κάνω μέχρι όσο αντέχει το σώμα μου. Θέλω να συνεχίσω να προπονούμαι για πολλά χρόνια. Αγαπώ το Ζίου Ζίτσου. Δεν μπορώ να με σκεφτώ μακριά από αυτό. Είναι τρόπος ζωής για μένα και μου κάνει καλό σωματικά αλλά και συναισθηματικά…

-Χριστιάνα θα άλλαζες κάτι στην μέχρι σήμερα πορεία σου;

Το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν ο τρόπος σκέψης μου. Πολλές φορές τα αναλύω πολύ και δεν χρειάζεται. Εκτός από αυτό, δεν θα άλλαζα τίποτα άλλο στη μέχρι σήμερα πορεία μου στο άθλημα γιατί είμαι ευχαριστημένη. Η Κα Λεονταράκη (η προπονήτριά μας) και ο Κος Λουλούδας (ο προπονητής μας) και τα παιδιά στη σχολή με έχουν βοηθήσει και λειτουργούμε σαν στήριγμα μεταξύ μας όλη η ομάδα.

OI ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ TΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗ

  • 3η θέση στο Fighting στο διεθνές τουρνουά «ACROPOLIS INTERNATIONAL JU-JITSU OPEN το 2019
  • 3η θέση στο Newaza στο διεθνές τουρνουά «ACROPOLIS INTERNATIONAL JU-JITSU OPEN το 2019
  • 2η θέση στο Newaza στο πανελλήνιο πρωτάθλημα JU-JITSU έγχρωμων – μαύρων ζωνών το 2019
  • 3η θέση στο Fighting στο πανελλήνιο πρωτάθλημα JU-JITSU έγχρωμων – μαύρων ζωνών το 2019
  • 2η θέση στο Newaza στο πανελλήνιο πρωτάθλημα JU-JITSU το 2020
  • 1η θέση στο Brazilian – GI στο πανελλήνιο πρωτάθλημα JU-JITSU το 2021
  • 2η θέση στο Newaza στο πανελλήνιο πρωτάθλημα JU-JITSU το 2022
  • 2η θέση στο Newaza στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα JU-JITSU το 2022
  • 1η θέση στο Brazilian στο «AJP TOUR ATHENSINTERNATIONAL PRO» το 2022
  • 1η θέση στο Brazilian GIΕ στο «AJP TOUR ROMEINTERNATIONAL PRO» στη Ρώμη το 2022
  • 3η θέση στο Newaza στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα JU-JITSU στο Αμπου Ντάμπι το 2022
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά