fbpx

Ντέμπσεϊ – Τάνεϊ: Ο αγώνας των 120,557 θεατών (23/9/1926)

Ντέμπσεϊ – Τάνεϊ: Ο αγώνας των 120,557 θεατών (23/9/1926)

Ίσως τίποτα δεν τράβηξε τόσο μεγάλη προσοχή και δημοσιότητα όσο ο αγώνας για τον τίτλο του παγκόσμιου βαρέων βαρών μεταξύ του υπερασπιστή πρωταθλητή Τζακ Ντέμπσεϊ και του διεκδικητή Τζιν Τάνεϊ.

Διεξήχθη στο Sesquicentennial Municipal Stadium στις 23 Σεπτεμβρίου 1926, ο αγώνας πυγμαχίας που έγραψε ρεκόρ, καθώς συγκέντρωσε πλήθος 120.557 ατόμων και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς αγώνες της δεκαετίας του 1920.

Αν και ο Τεξ Ρίκαρντ, ο διοργανωτής του αγώνα, σκέφτηκε αρχικά να γίνει η διοργάνωση του αγώνα στο Σικάγο ή στο Τζέρσεϊ Σίτι, τελικά αποφάσισε να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 1926 στο Yankee Stadium στη Νέα Υόρκη. Η σκέψη αυτή όμως προσέκρουσε στην Επιτροπή Αδειών της Αθλητικής Επιτροπής της Νέας Υόρκης, η οποία αρνήθηκε να δώσει στον Ντέμπσεϊ άδεια να πυγμαχήσει στη Νέα Υόρκη. Ο Ρίκαρντ επέλεξε να αποδεχτεί την προσφορά του Ε.Λ. Ώστιν, διευθυντή του Sesquicentennial, για να διεξαχθεί ο αγώνας στο Municipal Stadium στη Φιλαδέλφεια στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση να μεταφερθεί το ματς στη Φιλαδέλφεια έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της πόλης. Η πυγμαχία ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τη δεκαετία του 1920. Καθώς ο Τάνεϊ προετοιμαζόταν για τον αγώνα του με τον Ντέμπσεϊ, ένα πλήθος 2.000 ατόμων ήρθε μόνο για να τον παρακολουθήσει να κάνει δώδεκα γύρους με τους δύο σπάρινγκ πάρτνερς στις 15 Αυγούστου 1926. Την ίδια ημέρα, περισσότερα από 1.000 άτομα πλήρωσαν 1 δολάριο ο καθένας (συν φόρο) για να παρακολουθήσουν τον Ντέμπσεϊ κατά τη διάρκεια της προπόνησής του στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης.

Οι New York Times δημοσίευσαν 75 άρθρα σχετικά με τις προετοιμασίες του αγώνα μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ενώ τα εισιτήρια για τον αγώνα πωλήθηκαν γρήγορα, δεν ενέκριναν όλοι τη διεξαγωγή του αγώνα στο Sesquicentennial. Μια επιστολή προς τους New York Times υποστήριξε ότι ο αγώνας διεξήχθη για να «ενισχύσει τις ελλιπείς εισπράξεις» στο Sesquicentennial και ότι ήταν «ντροπιαστικό και ταπεινωτικό (ή θα έπρεπε να είναι) για τον αμερικανικό λαό».
Στον αγώνα όμως παρευρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας, όσο και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, αρκετοί άλλοι κυβερνήτες από όλη τη χώρα και πολλοί εκατομμυριούχοι και μέλη γνωστών οικογενειών. Τρένα έφεραν πλήθη από τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, το Σικάγο και δεκάδες άλλα μέρη. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άκουγαν με ανυπομονησία ραδιοφωνικές και τηλεγραφικές αναφορές σχετικά με το αποτέλεσμα του αγώνα.

Μετά από δέκα γύρους υπό βροχή, ο Τάνεϊ νίκησε τον Ντέμπσεϊ για να κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Ο αγώνας δεν έληξε με νοκ άουτ, αλλά ο Τάνεϊ πήρε τη νίκη στα σημεία. Ένα χρόνο αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1927, ο Τάνεϊ θα υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του και θα νικήσει ξανά τον Ντέμπσεϊ στο Soldier Field του Σικάγο, σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως The Long Count.

Ο αγώνας πυγμαχίας Ντέμπσεϊ – Τάνεϊ προσέλκυσε απίστευτα πλήθη στο Sesquicentennial και καταδεικνύει την εξαιρετική δημοτικότητα της πυγμαχίας κατά τη δεκαετία του 1920. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φιλαδέλφειας υπολόγισε ότι τα πλήθη πιθανότατα έφεραν επιπλέον έσοδα 3.000.000 δολαρίων στις επιχειρήσεις της πόλης.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά