fbpx

Όταν η Πολωνική Σπάθη “συνάντησε” την Βυζαντινή (video)

Όταν η Πολωνική Σπάθη “συνάντησε” την Βυζαντινή (video)

Ας θυμηθούμε το ιστορικό σεμινάριο Οπλομαχίας που έγινε στην Αθήνα! Πολωνική Σπάθη – Ομοιότητες με την Βυζαντινή Σπάθη 

Ήταν πριν 9 σχεδόν χρόνια 29-30 Νοεμβρίου του 2014 που διεξήχθη με επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο των Άνω Λιοσίων ανοικτό σεμινάριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα τη Πολωνική σπάθη – Polish Szabla- Ομοιότητες με την Βυζαντινή Σπάθη . 

Το σεμινάριο είχε τελεσθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, με εισηγητή τον Jerzy Miklaszewski, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ευρώπη στην ιστορική σπαθασκία.

Ο Jerzy είναι: Εκπαιδευτής Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών της ‘Silkfencing Τeam’, Επίσημος συνεργάτης της Πολωνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Μέλος του Meyer Freifechter Guild.

Το σεμινάριο το είχαν παρακολουθήσει ενεργά μέλη άλλων ομοσπονδιών, αθλητικών οργανώσεων και σωματείων μαχητικών αθλημάτων/ πολεμικών τεχνών.

Έγινε διάλεξη που αφορούσε την εξέλιξη της σπάθης στην Ευρώπη. Επισημάνθηκαν οι ομοιότητες της Πολωνικής σπάθης με το Βυζαντινό κυρτό σπαθί τύπου “παραμήριο”, αλλά και η ιστορική σχέση της οπλομαχίας αυτής με το Παγκράτιο. 

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην αναγέννηση οι Ρωμαίοι (Έλληνες) μισθοφόροι, οι περίφημοι stratiodi, μετέφεραν το είδος αυτό της οπλομαχίας στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Πολωνία και στην Αγία Ρωμαϊκή Γερμανική αυτοκρατορία, όπου συγχωνεύτηκε με τις τοπικές σχολές οπλομαχίας.

Το βίντεο αυτό γυρίστηκε το 2014. Σβήστηκε μαζί με 600 βίντεο μετά από κακόβουλη και προμελετημένη επίθεση που έγινε στο παλιό μας κανάλι.

Δείτε αποσπάσματα και μονομαχίες από αυτό το ιστορικό εργαστήριο Οπλομαχίας.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά