fbpx

Από τον Σάκα Ζούλου στον Μαντέλα, η παραδοσιακή τέχνη μάχης με ραβδιά των Ζουλού

Από τον Σάκα Ζούλου στον Μαντέλα, η παραδοσιακή τέχνη μάχης με ραβδιά των Ζουλού

Το Zulu Stick Fighting (επίσης γνωστό ως Μάχη Ραβδιών Νγκούνι) προέρχεται από τη φυλή των Ζουλού που κατοικούσε στην περιοχή της Νότιας Αφρικής. Βασίζεται στην εκπαίδευση όπλων, ειδικά ραβδιών, στύλων κ.λπ. Διάσημοι επαγγελματίες της τέχνης ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σάκα Ζουλού που το χρησιμοποιούσε κατά κόρον για την εκπαίδευση των μαχητών του. Η μάχη με ραβδιά Νγκούνι (επίσης γνωστή ως Ντόνγκα, η οποία κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «ραβδιά παιχνιδιού») είναι μια πολεμική τέχνη που ασκείται παραδοσιακά από έφηβους κτηνοτρόφους Νγκούνι στη Νότια Αφρική.

Κάθε μαχητής είναι οπλισμένος με δύο μακριά ραβδιά, ένα από τα οποία χρησιμοποιείται για άμυνα και το άλλο για επίθεση. Χρησιμοποιείται μικρή πανοπλία. Αν και τα στυλ μάχης Νγκούνι /Ξόζα μπορεί να χρησιμοποιούν μόνο δύο ραβδιά, παραλλαγές της μάχης με ραβδιά Μπάντου/Νγκούνι σε όλη τη Νότια Αφρική ενσωματώνουν ασπίδες ως μέρος του οπλισμού μάχης με ραβδιά. Η μάχη με ραβδιά Zulu χρησιμοποιεί ένα Ισικβίλι ή επιθετικό ραβδί, ένα Ουμπχόκο ή αμυντικό ραβδί και ένα Αιχάβου ή ασπίδα άμυνας.

 Ο στόχος είναι δύο αντίπαλοι πολεμιστές να πολεμήσουν μεταξύ τους για να καθορίσουν ποιος από αυτούς είναι ο ισχυρότερος ή ο “Ταύρος” (Ινκούνζι). Στη σύγχρονη εποχή αυτό συμβαίνει συνήθως ως μέρος της γαμήλιας τελετής όπου πολεμιστές από το νοικοκυριό και την περιοχή του γαμπρού καλωσορίζουν πολεμιστές από το νοικοκυριό και την περιοχή της νύφης για να συναντηθούν για να «γνωριστούν μεταξύ τους», άλλες ομάδες πολεμιστών μπορεί επίσης να είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν. Οι πολεμιστές το κάνουν αυτό συμμετέχοντας σε μάχη μεταξύ τους. Ένας “Ιντούμα” ή καπετάνιος πολέμου / διαιτητής από κάθε ομάδα πολεμιστών κρατά το πλήρωμά του υπό έλεγχο και διατηρεί την τάξη μεταξύ των μαχητών. Αυτή η παράδοση είναι μια παράδοση που αναμφισβήτητα αναπτύχθηκε σε κοινωνίες, κουλτούρες και πολιτισμούς που χρησιμοποίησαν την κτηνοτροφία ως μέρος των συστημάτων επιβίωσής τους. όπου υπάρχουν αγελάδες, υπάρχουν μαχητές ραβδιών.

Ο Νέλσον Μαντέλα εξασκήθηκε στη μάχη του Νγκούνι με ραβδιά ως παιδί, και παρουσιάστηκε στο ριάλιτι Ντισκάβερι και στο τηλεοπτικό ριάλιτι του BBC Last Man Standing. Έχει εμφανιστεί στην 1η σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Deadliest Warrior.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά