fbpx

«Haidong Gumdo» η Κορεάτικη τέχνη σπαθομαχίας

«Haidong Gumdo» η Κορεάτικη τέχνη σπαθομαχίας

Το Haidong Gumdo είναι μια κορεατική τέχνη σπαθομαχίας που έχει σμιλεύσει τις τεχνικές της στα πεδία των μαχών όπως και τη στρατηγική της προκειμένου να χτίσει μία διδακτέα ύλη που να στοχεύει στην πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη των ενασχολούμενων. Οι μαθητές μαθαίνουν φόρμες, ασκήσεις βηματισμών, αυτοσυγκέντρωση, σπάρινγκ καθώς και κοψίματα σε μπαμπού και καλάμια. Σε αντίθεση, με το Ιαπωνικό Kendo αλλά και με το Κορεάτικο Kumdo το Haidong Gumdo επικεντρώνεται όχι σε ασκήσεις αλλά σε μαχητικές τεχνικές σε φυσικό περιβάλλον και σε μάχες χαρακωμάτων, σώμα με σώμα.

Ιδιαίτερα δυναμικό, σύνθετο, με χάρη και ροή στις κινήσεις του το Haidong Gumdo ερεθίζει το μάτι και δεν περνάει απαρατήρητο. Η τέχνη δεν διδάσκει απλά και μόνο πως να μάχεται κάποιος με σπαθιά. Μια αρχή για να εμβαθύνουμε λίγο είναι η μετάφραση του ονόματος που επιλέχτηκε για την τέχνη. Hai Dong Gum Do μεταφράζεται όσο το δυνατόν καλύτερα βέβαια σε Ξιφομαχία Ανατολικών Θαλασσών.

Η μετάφραση βέβαια επιδέχεται πολλές διαφορετικές έννοιες ανάλογα με τον άνθρωπο. Hai αναφέρεται στην θάλασσα καθώς και στον ήλιο. Dong είναι η ανατολή αλλά μιλάει επίσης για τον ήλιο. Gum σημαίνει σπαθί και το γνωστό μας Do έχει πολλές αποχρώσεις σαν έννοια. Σε αυτή την περίπτωση το Do χρησιμοποιείται για να δείξει μία προσέγγιση φυσική και πνευματική σε ένα σύνολο ικανοτήτων που αποκαλείται τέχνη. Πιο γνωστή μετάφραση σε εμάς τους Δυτικούς είναι ο δρόμος. Το GumDo μεταφράζεται αυτολεξεί σαν ο δρόμος του σπαθιού. Πολύ συχνά μάλιστα ο δρόμος που ακολουθεί κάποιος τον αλλάζει και σαν άνθρωπο στην πορεία όπως λένε οι Κορεάτες.

https://www.youtube.com/watch?v=yvxiTWZW_BY

Με την είσοδο μας λοιπόν, στο χώρο εξάσκησης μέσα σε ένα περιβάλλον που ξεχειλίζει από πειθαρχία, σεβασμό και τιμή μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στο επιφανειακό παρών μας και να αγκαλιάσουμε το καλύτερο από αυτά που η παράδοση συνεχίζει να προσφέρει: αγνότητα, αφοσίωση, δικαιοσύνη, ευγένεια, αξιοπιστία και γνώση.

– Ποιος μπορεί να ασχοληθεί με το Haidong Gumdo;  Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με όλες τις τέχνες που έχουν όπλα.

Ιδιαίτερο βάρος δίνετε σε αντίχειρα, δείκτη όπως και στην κίνηση των ποδιών. Οι τεχνικές θέλουν σκέψη και όπως σε όλες τις πολεμικές τέχνες πρέπει να διαχωρίζεται το εγώ από τις σπουδές. Κάποια εξεζητημένη ελαστικότητα δεν απαιτείται. Κανείς δεν θα σας ζητήσει να κάνετε ψηλά λακτίσματα ή να τυλίξετε τα γόνατα σας γύρω από το λαιμό του αντιπάλου σας. Πρέπει να μάθετε με ασφάλεια να χειρίζεστε τις πτώσεις και με σοβαρότητα να χειρίζεστε τα όπλα. Δεν θα χρειαστεί να τρέξετε μαραθώνιο, να αιωρείστε στο κενό, να περπατάτε σε κάρβουνα ή άλλα “χειρότερα”. Οι τρεις σπουδαιότεροι παράμετροι για την μάθηση της τέχνης είναι ταχύτητα, δύναμη και σωστός χρονισμός. Υπάρχει ήδη Παγκόσμια Ομοσπονδία με στόχο να προωθήσει το άθλημα στο ευρύ κοινό. Στην Κορέα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τόσο όσο και η συγγενική σχολή του Kumdo

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά