fbpx

Απεβίωσε ο δάσκαλος Φούμιο Ντεμούρα, η έμπνευση για τον “Mr. Miyagi”

Απεβίωσε ο δάσκαλος Φούμιο Ντεμούρα, η έμπνευση για τον “Mr. Miyagi”

Απεβίωσε ο Φούμιο Ντεμούρα σε ηλικία 86 ετών, ένας αξιοσέβαστος δάσκαλος του Καράτε και πολύ γνωστός επίσης από τη συμμετοχή του σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1938, απεβίωσε 24 Απριλίου 2023, ήταν γνωστός Ιάπωνας δεξιοτέχνης του καράτε και του κομπούντο (παραδοσιακά όπλα). Ήταν ο διπλός κασκαντέρ πολεμικών τεχνών του Πατ Μορίτα στην πρώτη, τρίτη και τέταρτη ταινία Karate Kid (και έμπνευση για το “Mr. Miyagi”). Ο Ντεμούρα κατείχε τον βαθμό του 9ου dan στο καράτε Shitō-ryū.

Στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας σε ηλικία 9 ετών άρχισε να εκπαιδεύεται στο Καράτε και το Κέντο, επειδή ήταν πολύ ασθενικός και έπρεπε να δυναμώσει όπως συνέστησαν οι γιατροί. Πρώτος δάσκαλος ο Ασάνο. Στα 12 άρχισε να προπονείται υπό τον Ryusho Sakagami στο Itosu-kai karate και πήρε την μαύρη ζώνη το 1956, ενώ κέρδισε το Πρωτάθλημα Ανατολικής Ιαπωνίας το 1957. Το 1959, άρχισε να εκπαιδεύεται στο kobudo, ένα στυλ εκπαίδευσης όπλων της Οκινάουα. Ο Ντεμούρα συνάντησε τον μελετητή πολεμικών τεχνών Donn Draeger, ο οποίος τον σύστησε στον Dan Ivan, που θα τον έφερνε τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως εκπαιδευτή Καράτε.

Το 1965 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπροσωπώντας το Ιαπωνικό Karate-do Itosu-kai. Έγινε γνωστός για τις ικανότητές του τόσο στο Καράτε όσο και στο κομπούντο. Το 1971 πήρε το 5ο νταν, ενώ όλη αυτή τη δεκαετία επικεντρώθηκε στη συγγραφή.

Το 1986 ο Ντεμούρα προήχθη στο 7ο νταν στο Shito-ryū karate και το 2005 πήρε το 9ο dan.

Karate Kid films

Στη δεκαετία του 1980, ο Ντεμούρα ενεπλάκη στη σειρά ταινιών Karate Kid. Ήταν ο κασκαντέρ για τον Πατ Μορίτα, ο οποίος έπαιζε τον κύριο Μιγιάγκι. Ο σεναριογράφος του Karate Kid Robert Mark Kamen δήλωσε ότι ο κύριος Miyagi πήρε το όνομά του από τον Chōjun Miyagi, τον ιδρυτή του στυλ καράτε Goju-ryu, και ότι ο Φούμιο Ντεμούρα ήταν η έμπνευση για τον χαρακτήρα.

Ο Ντεμούρα έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ, όπως: The Warrior in (1976), The Island of Dr. Moreau (1977), The Karate Kid (1984), The Karate Kid Part III (1989),Shootfighter: Fight to the death (1992), Rising Sun (1993), The Next Karate Kid (1994), Masters of the martial arts (1998, παρουσίαση από τον Wesley Snipes), Mystic origins of the martial arts (1998),Modern warriors (2002),XMA: Xtreme Martial Arts (2003), και Ninja (2009). O Ντεμούρα είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ του 2015 “The Real Miyagi”.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά